Kanaviçe Nedir? & Kanaviçe İçin Gerekli Malzemeler Nelerdir?



Çarpı işi, kanaviçe, etamin ve sosyal medyada çok kullanılan isimleriyle cross stitch, punto de cruz, point de croix, kreuzstich... Birçoğumuzun el emeği, göz nuru, vazgeçilmez tutkusu :)

Bir edebiyatçı olarak kanaviçe hakkında ilk yazıma tabi ki de kelime kökeninden bahsederek giriş yapacaktım. Lütfen mazur görün :)  
Kanaviçe, dilimize İtalyanca canavaccia "kenevir dokuma, çuval bezi" sözcüğünden geçmiştir.
Peki kanaviçe İtalya'da mı başladı? Tabii ki hayır. Çünkü ilk örneklerine Orta Asya Türklerinde rastladığımız bu işleme sanatı, göçlerle ve elçilerle batıya, diğer ülkelere yayılmış. XVI. yüzyılda İstanbul'a gelen Floransalı Filippo Argenti, Regola del Parlare Turcho "Türkçenin Konuşma Kuralları" kitabında (1533) "keneviçe" sözcüğünü kullanmış, böylelikle kanaviçenin Avrupa'ya geçişinde rol oynadığımız açıkça görülmüştür. XV. ve XVI. yüzyıllarda tüm Avrupa'ya yayılmış ve özellikle İngiltere, Fransa ve İtalya kadınlarını çok etkilemiştir.

Çok Karıştırılan Kanaviçe&Etamin&Goblen
Çarpı işi, etamin kumaşına ve kanaviçe telası yardımı ile her kumaşa çarpılar halinde işleme yapılan tekniğin adıdır. Yani etamin adını iri delikli etamin kumaşından, kanaviçe ise her tür kumaşa sabitlenip işleme tamamlandığında sökülerek sadece işlemenin gözükmesine aracı olan kanaviçe telasından alırGoblen ise, yapılacak desenin, kumaşın üzerine baskı yapılmış halde satıldığı bir çalışma türüdür. Tuhafiyelerde ipleri, iğnesi, kasnağı ve baskılı kumaşı ile birlikte set olarak satılmaktadır.

Kanaviçeye Başlamak İçin Temel Malzemeler 
İlk başta işleyeceğiniz desene karar vermeniz gerekiyor. Bu desenleri işleyebilmek için desenin bir şablonu olmalı. Bu şablonlara çeşitli dergilerden ve sosyal medyadan ulaşabilirsiniz. Büyük tuhafiyelerde yerli yabancı birçok dergi mevcut. Eğer büyük tuhafiyeler bulamıyorsanız dergileri internetten sipariş edebilirsiniz. Ve bitmek tükenmek bilmeyen sosyal medya... Facebook ve Instagram üzerinden şablon paylaşımı yapan birçok hesap aktif olarak yardımınıza yetişebilir. Tabi ki  Pinterest'i de es geçmemek gerek. Bir kere tıklayınca bağımlısı olabilirsiniz, aman dikkat :) Pinterest'te yerli yabancı birçok şablona ulaşabilirsiniz. Bunun için bilgisayarınızdan Pinterest'e girebilir veya mobil cihazınıza uygulamayı indirebilirsiniz. Pinterest hesabımdan şablonlara ulaşmak için, https://tr.pinterest.com/gulsukaratas/ 

Elinizde şemanız hazır fakat kullanacağınız malzemeleri bilmiyorsunuz. Benim yeni başlayanlar için önerim şu şekilde;
Tuhafiyenizden etamin kumaşı (işlemenizin sığacağı ölçülerde), işleme yapacağınız renklerde muline ipliği (katlı ipliklerdir, istediğiniz katta çalışabilirsiniz), çarpı işi iğnesi, işleyeceğiniz şemanın büyüklüğüne uygun kasnak almanız.







Haydi! Siz de kendinize bir şablon seçin ve bir sonraki yazım için takipte kalın. Kanaviçe başlangıcı için güzel bir yazı oldu, birlikte kanaviçe yapmak daha güzel olacak. Sence de böyle mi?

Sevgiyle kalın, hayırlı bayramlar. 

Yorumlar