Ahsenü'l Kasas

Masal değildi Yusuf ile Züleyha. Hakikatin perdesinden süzülen ışıklardı. Kur'an-ı Kerim'in övgüsü ile "Ahsenü'l Kasas" -kıssaların en güzeli- sunuluyordu iman kalplilere ayet ayet.

Züleyha.
Yusuf'un Züleyha'sı...
Züleyha, aşk öykülerindeki mücadeleci tek kadındır bana göre. Ne Leyla, ne Aslı, ne de Şirin aşık atabilir onunla. Züleyha Mısır'ın nilüferi, nam-ı diğer Lotus çiçeği, Züleyha'nın kokusu. Bugün hala Kahire'nin göbeğinde duran Lotus Kulesi ile Mısır’ın sembolü.
Züleyha, Yusuf’un mana-i ismiyle de olsa değerini bilmiş ve uğruna makamını, şöhretini, itibarını, mal ve mülkünü, saltanat sahibi eşini ve ömrünü feda etmiş bir kadın. Yusuf için değmez mi? Değer tabi.

"Yusuf'suz dünya tar-u mar olsun!" anlayışını bir kadına yakıştıramayanlar, dağları delen Ferhat'a, çöllere düşen Mecnun'a destanlar yazanlar, dilerlerse Züleyha'yı yerden yere vursunlar. Hakikatte o hepsinden daha kahramandır. Zira kadın olmanın zayıflığı içinde aşkı için dağları delmemiş, çölleri aşmamış ama göz göre göre kendini yakmıştır. Ona, insanlar arası söylence ve masalların değil, Kutsal Kitabın aşk kahramanı olmak lütfu bahşedilmiş.

Züleyha önceleri aşka düştü. Gözü Yusuf'un güzelliğinden başka bir şey görmez oldu. Aşka düştü, dile düştü, dara düştü. Halden hale düştü Züleyha. Bilmiyordu Yusuf'un rüyasında mıydı, yoksa duasında mı? Öyle çok sevdi ki Yusuf'u Züleyha, aşkı imana dönüştü. En sonunda "Rabbim duy beni. Beni sana getirmeyecekse Yusuf'un aşkını ne yapayım?" dedi. Sonrasında anladı ki, kula köle olunur ama aşık olunmazmış. Meğerse sevilen, Allah için sevilirse güzelmiş.

Aşk, edebe kurban etmekti dünyayı, Yusuf gibi.
Aşk, ecele sessizlik içinde hasret biriktirmekti Züleyha gibi.

Züleyha'nın sonu nasıl olursa olsun, Yusuf’la anılır olmuştur. Kıssaların en güzelinde, insanların en güzeline adı bitişmiş, onunla beka bulmuştur. Ona bundan güzel ödül mü olur?

Yorumlar